senka ili paraliza sna

Da li je Senka isto što i paraliza sna?

Veštice, zle vile, duhovi, vampiri, utvare, demoni… Šta je zajedničko svima njima? Moguće je da potiču iz fenomena zvanom paraliza sna. Paraliza sna je na engleskom SLEEP PARALYSIS, dakle paraliza spavanja, a ne samog snevanog sadržaja. Otuda nema veze sa simboličkim značenjem scena tvojih snova. Pogledaj u tekstu šta je Senka, a šta paraliza sna.

Paraliza sna nije san

Iako obično mislimo da su stanja poput biti budan i biti u snu jasno definisana, znamo gde je granica sna, znamo kad smo budni, paraliza sna briše ove fiksne granice. Paraliza sna je privremena nemogućnost kretanja koja se javlja odmah nakon što zaspimo ili se probudimo.

Pojedinci ostaju svesni tokom epizoda, koje često uključuju uznemirujuće halucinacije i osećaj gušenja. Sada ću jednostavnim jezikom objasniti: Telo mi se i dalje ponaša kao da sam u fazi sanjanja (ne možemo da se pomerimo, što je normalno za san), ali mi je mozak budan i svesna sam da ne mogu da se pomerim. Grozno, zar ne? Ovo je samo ,,procep” između faze sna i budnosti. Nije samo sanjanje.

Senka nema veze sa paralizom sna

Paraliza sna može proći i bez toga da vidiš grozna bića koja te plaše. Šta to znači? Ono što je važno je: paraliza sna nema veze sa Senkom! Pojam Senke se odnosi na snove, na njihov simbolički značaj, Senka je arhetip, a ono što se vidi u paralizi je stvoreno u ,,procepu” između sna i jave kao vrsta halucinacije. Zvuči jezivo!

Tako je, ali na sreću traje kratko i nije opasno! Nema tu ničega mističnog, čak i ako nešto vidiš, znaš ta je to produkt neprijatne situacije, udružene sa radom mozga i sve to skupa stvara ,,nešto što vidiš”, da se najjednostavnije izrazim i da ne zalazim u neurofiziologiju, jer to nije cilj ovog teksta.

Šta je Senka?

Senka je psihološki termin za sve što ne možemo da vidimo u sebi. Za one potisnute i odbačene delove. U Jungovoj psihologiji, pod pojmom Senka se podrazumeva deo identiteta ličnosti, koji svesno „ja“ ne prihvata i kojeg se stidi. To može biti: oholost, ljubomora, bes, pohlepa i upravo te stvari će ti biti prikazane kroz snove, ali ne kroz veštice i aždaje, već kroz scene u kojim ćeš ih prepoznati.

Kako se javlja Senka u snovima?

Može biti neka nepoznata osoba, nešto što je nalik strašnom liku, samoj senci, ali NAJČEŠĆE NIJE, već vrlo često kroz osobe koje otkrivaju osobine koje su potisnute, koje su u tebi. Scene uopšte ne moraju biti niti strašne ni traumatične i najčešće nisu! Senka može biti neka pijana žena, nasilni muškarac, ljubomorna devojka itd.

Zbog važnosti ove teme za lični rast i razvoj napravila sam predavanje/radionicu o Senci i tamo objasnila sve ono što je potrebno da se shvati i na čemu treba da se radi. Više o tome možeš videti na mom Instagramu:

https://www.instagram.com/p/ChPtIhbMYOV/?hl=en

1 thought on “Da li je Senka isto što i paraliza sna?

Comments are disabled.