Pitaj „šta“ umesto „zašto“

Pitanja „zašto“ štetna su za samosvest. Prvo, ona nas teraju da izmišljamo odgovore kada ne znamo istinu (seti se kako ne možemo videte celu sliku ako se oslanjamo samo na svest), a uz to stvaraju negativne emocije, samosabotažu, krivica ide obavezno uz to ili je prebacujemo na drugoga. Pitanja „šta“ omogućavaju da ostanemo mnogo objektivniji i usredsređeni na put.

Kada izronimo san, razumemo poentu, vidimo gde ,,škripi”, valja krenuti u akciju, jer tek tada rad na snu ima smisla: razrešenjem izazova!

,,Šta” umesto ,,zašto” pitanja

Na primerima ću ti pokazati razliku, a ti mi reci koja opcija zvuči korisnije?

Džoni nije dobio unapređenje koje je želeo.

Zašto ja nikada ne dobijem unapređenje?

Šta to šef nije video od onoga čime sam ja doprineo svojim idejama?

Sarina prijateljica preselila se u novi grad.

Zašto su svi koje volim daleko?

Kako ću se organizovati da se viđam sa Minjom?

Tijana nije završila kurs koji je platila.

Zašto uvek nasednem?

Šta je ono što sam naučila iz ovog iskustva?

Vidiš li razliku? E, sada kada je očigledno, želim da ti objasnim kako to funkcioniše sa snovima. Recimo da osoba ima problem sa pronalaženjem svrhe, nema pojma čime da se bavim, a zna da ne može da smisli svoj trenutni posao. Dajem primere sa poslom, jer je to ono što najviše boli moje klijente i onda uzimam realne primere i realnu situaciju (statistiku).


Umesto kroz snove traži pitanje na odgovor ,,zašto” i da jadikuje nad sudbinom, tražiće i dobiti odgovor na pitanje ,,šta”. Šta je ono što me odistinski veseli i šta je ono što mogu popraviti, unaprediti i uraditi za sebe.

Snovi se ne bave prošlošću

Snovi se ne bave prošlošću, ako se neki san i ponavlja, to je zato što ne rešavaš gorući problem, a ne zato što traži korene u detinjstvu i proklinje zlu sudbu što ti ono nije bilo srećnije. Snovi su praktični: daj da lociramo, razumemo i menjamo! Koliko često postavljaš pitanje ,,zašto”, umesto ,,sta”?

Vežba:


Postavi tri pitanja „zašto“ o svom životu. Oni mogu biti o bilo čemu, ali trebali bi biti o različitim aspektima ili sferama života (posao, ljubav, pasije…). Zatim promeni svako pitanje „zašto“ u tri povezana pitanja „šta“. Iskreno odgovori na njih.


Primer:


· Zašto pitanje: Zašto ne volim svoj posao?


· Šta pitanje: Šta me najviše opterećuje na poslu?
· Šta pitanje: Šta mogu da uradim po pitanju promene posla?
· Šta pitanje: Šta očekujem od budućeg posla?

I da ne bi izostala AKCIJA, kao šlag na torti ide poslednje pitanje:

Šta mogu da uradim SADA I OVDE sa ovim alatima i situacijom u kojoj sam kako bih se osećala bolje? Ne kada budem ovo ili ono, kada dođe, kada se reši, kada se promeni, NE: sada i ovde!

Ako kažeš ništa, probaj opet, jer to nije istina: ceo Univerzum je u neprekidnoj ekspanziji, pokretu i ne postoji stagnacija, samo je pitanje da li biraš da pomogneš sebi.