Potisnute slike iz prošlosti u snovima

Nedavno sam u razgovoru sa jednom dragom osobom saznala da ima seriju snova. Zamolila sam je da mi kaže o čemu je reč, htela sam da čujem šta prepoznaje kao glavni motiv te serije.  

Nije bilo teško, jer je već dugo sanjala kako avion pada, kako ona zadržava distancu u gledanju tog pada, dakle nije i sama putnik i kako se dešava prasak, eksplozija u vazduhu. Ono što je meni bilo važno da saznam, a to mi je i potvrdila je da se ne plaši letenja i da putuje avionom.  

Bez konkretnog sna ništa nisam želela da zaključujem, zato sam, u želji da pomognem, dala samo pregled onoga što avion može da predstavlja i kako se gleda u snovima. 

Moraćeš da priznaš da avion nije baš arhetipski simbol. Kada u snovima imaš neke elemente koji su deo naše svakodnevnice, a moderni su simboli, npr. telefon, laptop, TV, trotineti, avioni, kamioni i ostalo, onda uvek gledaj do najsitnijih detalja šta sve taj predmet sadrži, koja mu je namena, kako i od čega je napravljen, čemu služi.  

Moj mentor, Nikola, me je učio tome da otklanjam kreativne blokade tako što ću jedan predmet da rastavim na najsitnije delove i da svakom delu nađem svrhu, isto to radimo i u analizi. 

Dajem ti primer sa liftom u snovima. Gledaj prvo kako lift izgleda: zatvoren prostor, onda posmatraj kako je napravljen: mehanistički, ima karakteristike koje su neprirodne, snagu koju čovek nema, sistem koji ide brže od onoga što je prirodno, zatim kako ide: gore i dole. Potom možemo da posmatramo lift u odnosu na stepenice: za stepenice nam treba više vremena i napora, lift rešava stvari instant itd. Svi ovi uvidi su važni i mogu na metaforičan način da dočaraju psihički konflikt unutar tebe. 

Sada ćemo se pozabaviti avionom. Jung kaže: ,, U savremenim snovima automobil i avion često zamenjuju čudovišne životinje i nemani davnih vremena.” 

Avion pripada vazduhu, tako da na neki način materijalizuje snagu tog elementa. Šta je vazduh, šta označava to područje? Misli, duh, ideje!  

Avion je precizan mehanizam, osetljiv je brz, i njime se teško upravlja. Treba ti mnogo napora i znanja da bi znao da voziš avion. Gledaj to na simboličan način. Putovanje avionom može da se gleda kao velika inicijacijska pustolovina: prevazilaženje sopstvenih granica. Sve to upravo zbog onoga što sam napisala: precizan mehanizam, potrebno je mnogo pažnje i znanja, brži je od svega što je priroda stvorila i prevazilazi ljudske sposobnosti (čovek ne leti). 

Avion može da leti normalnom  brzinom i na uobičajeni način, ali može da radi određenje akrobacije u vazduhu. To posmatraj metaforički, takođe: preteran dinamizam, izlaganje opasnosti, neumerenost.  

Mnogo je važno da jasno definišeš ono što se sa avionom događa. Nije isto da li on stoji na pisti, lepo leti, pada, da li si ti u njemu ili nisi, da li pilotiraš, na koji način i kako se osećaš povodom toga.  

Emocije u snovima su posebna, ali veoma značajna tema i na ono što osećaš uvek najpre obratimo pažnju, jer je to presudno za analizu. Nije isto ako padaš i osećaš strah ili padaš i obuzima te milina.  

Da bismo poleteli važno je da odbacimo teret, pitanje je da li avion može da poleti, kakvi su uslovi i ako ne može, zašto? E, to je onda nešto što ti moraš odbaciti, ne bi li uzgon aviona mogao biti izvodljiv. Znaš da je samo jedan milimetar pogreške sigurna smrt na pisti? Avion da bi poleteo mora da zauzme tačan i određen stepen da bi sila uzgona odradila svoje. Prenesi to na san i shvatićeš da možda baš taj milimetar fali. 

Kada se avion u snu nađe samo kako stoji i ne pomera se, ne rade mu motori, samo vidiš avion, velika je verovatnoća da ti nesvesno ukazuje na isuviše isključive stavove i rigidnost.  

Da li se dva aviona sudaraju ili vidiš ako kako jedan pada nije isto. Ako pada avion, da li pada na zemlju (razbijanje u dodiru sa materijalnom stvarnošću) ili lebdi u vazduhu. Šta to praktično znači: da li se suočavaš sa bagovima, da li ti san lupa šamarčinu, kapiraš li to ili sve ostaje da lebdi, nejasno? 

Sada ću ti dati primer sa seminara Roberta Hosa kada je jedna žena ispričala san: ,, Stalno mi se vraća noćna mora u kojoj avion pada na mene udara me. Ne vidim pilota.” Žena bila beba za vreme Drugog svetskog rata i nije se sećala ničega. Majka joj je prepričala nemile događaje, ali sama to svesno nije znala, jer je imala samo 18 meseci.  

Radila je sa analitičarem i zajedno su pokušavali da otkriju koja se simbolika krije iza aviona koji pada. Međutim, nikako nisu dolazili do odgovora. Posle nekog vremena, snevačica se žalila da joj se san i dalje vraća. Ono što je važno da znaš je da kada se razume san, on polako počinje da nestaje. Ovde to nije bio slučaj. 

Ispitivali su sa svih strana dok žena nije progovorila o svojim snovima sa majkom koja joj je potvrdila da se to zaista desilo za vreme rata, samo bez direktnog udara u njih. Kada je to osvestila, žena nikada više nije imala tu noćnu moru. 

Isto se dešava i sa razumevanjem simboličkih poruka snova. Veoma je važno da se locira koren problema, da se razume zašto nesvesno želi da se ti trgneš, promeniš nešto ili poboljšaš ili ispuniš svoj potencijal.